The Origin of Cinema

 

2013

Installatie met praxinoscoop, zoötroop en video

i.s.m. Harmen Jan Holman

Expositie: Weesperzijde festival oktober 2013

 

 

Beschrijving:

De installatie bestaat uit twee apparaten die aan het begin stonden van het audio-visuele tijdperk: een zoötroop en een praxinoscoop. In beide apparaten zit een ronde strook met tekeningetjes van microben. Bij de zoötroop kijk je door de kijkgaatjes, bij de praxinoscoop naar de spiegeltjes in het midden. Door de apparaten aan te zwengelen gaan ze draaien en en zo ontstaat uit de losse tekeningetjes een illusie van beweging. De microben lijken tot leven te komen.

In de video is te zien hoe een man in een donkere werkplaats twee uitvindingen uit de 19e eeuw toont: een grammofoon en een zoötroop. De animaties die gemaakt worden met de zoötroop, verschijnen af en toe in het beeld.

Het voortbrengen van muziek en film met apparaten met een transparant mechanisme, dus zonder electriciteit of microchips, heeft iets magisch. Het was magisch in de tijd dat het werd uitgevonden, maar nu ook weer omdat we in een wereld leven met apparaten die we niet meer begrijpen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s