About

Imaginaire werelden
Ik maak fictieve werelden. Mijn werken zijn een raam naar een landschap of plek dat duidelijk niet echt bestaat, maar een gemaakte wereld laat zien. Deze imaginaire plekken leg ik vast in video, foto of schilderij.

Mijn werk komt voort uit de wens om nieuwe, onontdekte werelden te bezoeken.
Om een nieuwe wereld te kunnen ontdekken, moet ik eerst die wereld bouwen en vervolgens vastleggen. Het maakproces is de ontdekkingsreis. De settings die ik maak zijn duidelijk nep en gemaakt van karton of geschilderd. Het is een decor dat elk moment in elkaar kan zakken. Dat maakt je ervan bewust dat achter dit decor zich weer een andere wereld bevindt, maar ook dat is een fictieve wereld die alleen in de film of in het schilderij bevindt. Omdat ik mij focus op de achtergrond en niet op het narratief of de personages, krijgt het decor de hoofdrol. De setting bepaalt de sfeer en heeft een eigen karakter. Het artificiele van mijn geconstrueerde werelden geeft het iets unheimisch.

Technieken
In mijn werk combineer verschillende technieken: zowel fysiek gebouwde decors, geschilderde achtergronden en analoge special effects, als het gebruik van digitale technieken als video, 3D-animatie en computerbewerkingen.

Na mijn afstuderen aan de Rietveld Academie in 2005 maakte ik korte films zoals A World of Make-Believe, Aero Fanatic en Kapitein, en foto’s waarvoor ik wiebelige levensgrote decors van beschilderd karton en papier bouwde, zoals je dat in oude films tegenkomt. Omdat ik het verhaal en acteurs achterwegen wilde laten begon ik met het maken van schaalmodellen om in te filmen. In Black Smokers en de Extremofielen maakte ik de oceaanbodem met ‘organismen’ gemaakt van sponsjes en plastic afval. Voor Fish Film nr 1 maakte ik in een aquarium een maquette van een onderwater gelopen slagerij. Ik maak gebruik van simpele Special Effects om dingen te suggereren, maar die voor de moderne filmkijker zo doorzichtig zijn dat ze een komisch effect hebben.

In 2014 ben ik begonnen met schilderen. Het maken van films vond ik een te langzaam proces. In een schilderij kan ik directer een beeld van een imaginaire wereld of een vreemde gebeurtenis neerzetten. In mijn schilderijen is het niet zo zeer een spel met wat echt is en wat nep, maar zijn het scenes die zich in een Magisch Realistische wereld afspelen.

Voor mijn recentere werken, zoals de Virtuele Diorama’s , bouw ik de landschappen op in de computer met Blender, een 3D-animatie programma dat ik combineer met echte olieverfschilderijen. Zo onstaat er een setting dat oogt als een schilderij, maar wel ruimtelijk is. Dit zijn 360graden video’s die met een VR-bril te bekijken zijn.

Worldbuilding
Worldbuilding is de term voor het construeren van een fictieve wereld in een roman, film of game. Het doel is onderdompeling of betovering van de kijker of lezer in een andere wereld.
Voor sommige Hollywoodfilms worden er miljoenen gespendeerd voor het bouwen van de imaginaire wereld, sommige schrijvers werken hun hele leven aan de constructie van hun fantasie-universum, maar een kind kan ook tijdens het speelkwartiertje een droomwereld oproepen en daarin verdwijnen. Het is een universeel spel dat mensen van alle culturen en leeftijden spelen.

Ik vind het interessant om te zien hoe ook de wetenschap gebruik maakt van de technieken van Hollywoodfilms of animatie om ons iets duidelijk te maken. Het is een geconstrueerde verbeelding van een werkelijkheid die niet met het oog is waar te nemen en waar je niet naar toe kan, maar die wel bestaat. In De Verdwenen Micronauten combineer ik miscroscoopopnames van microorganismen met een fictief verhaal van een groep ontdekkingsreizigers.

Terra Incognita
Ik ben geinteresseerd in de manieren waarop mensen zich een voorstelling maken van een plek waar nog nooit eerder iemand is geweest. Dat kan een verre plek op aarde zijn, op de diepten van de oceaanbodem of een biotoop die microscopisch klein is en daardoor onbereikbaar. De tijdloze verstilling van het Natuurhistorisch Museum met geheimzinnige stenen en fossielen en diorama’s van exotische of prehistorische landschappen is de ideale plek om in deze onbereikbare werelden weg te dromen. Het roept een wereld op van een tijd waarin natuurwetenschappen avontuurlijk waren en hand in hand gingen met ontdekkingsreizen. De vaak verouderde visualisatie of reconstructies van de natuur of verre oorden vormen inspiratie voor mijn beelden.

Door de komst van het internet en het gemak waarmee we over de wereld kunnen reizen heeft er naar mijn gevoel een onttovering van de wereld plaatsgevonden. De wereld lijkt minder geheimen voor ons te hebben: Terra Incognita is aan het verdwijnen. De toegankelijkheid van informatie vormt een inspiratiebron en tegelijk kan het verlammend werken. Ik moet mezelf soms afschermen van de bestaande kennis en andermans fictieve werelden om mezelf de ruimte te geven om zelf te fantaseren.

Maakplezier
Mijn doel is om een fictieve plek te creeren waar de kijker het gevoel heeft dat hij er zo in zou kunnen stappen, de dingen aanraken en er in ronddwalen, maar dat het tegelijk zo broos en onecht aanvoelt dat hij zich er bewust van wordt dat het onmogelijk is echt in deze wereld te leven. Daarbij maak ik gebruik van alle middelen die tot mijn beschikking staan, van analoge geknutselde decors tot de nieuwste digitale technieken. Het zichtbare plezier van het maken is belangrijker dan realisme.

scan Pandora copy
Pandora, tijdschrift voor kunst & literatuur
scan Pandora 1 copy
nr.3/2019

CV

Volkskrant 18-09-2009

Scan parool

https://www.parool.nl/kunst-media/bescheiden-vr-installaties-in-eye-filmmuseum~b2d470a7/